«Ақмола облысы білім басқармасының  Жарқайың ауданы бойынша білім бөлімі  Үшқарасу ауылының  негізгі орта мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі
Коммунальное государственное учреждение «Основная средняя школа села Ушкарасу отдела образования по Жаркаинскому району управления образования Акмолинской области»

СоцСети

      

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Рационалды тамақтану. Рационалды тамақтану принциптері және оның маңызы.

Рационалды тамақтану.
Рационалды тамақтану принциптері және оның маңызы.
Тамақтану мәселелері қазір барлық ғылыми және медициналық еңбектерде жетекші орын алады. Өйткені, адам жейтін тамақ оның денсаулығына қатты әсер етеді. Сондықтан көп адамдар ұтымды тамақтану деген не екенін біле бастады. Рационалды тамақтану принциптері көптеген медициналық мақалаларда егжей-тегжейлі сипатталған, егер қаласаңыз, тамақ тек пайдалы болатындай етіп жеуге болады. Бірақ адамның диетасының құрамы оның денсаулығына ғана әсер етпейді. Барлығы маңызды: ол қанша жейді, қашан, тамақ арасында қандай олқылықтар байқалады, тағамды қалай біріктіреді. Бұл әсіресе балалардың, қарттардың және кез-келген аурудан зардап шегетіндердің тамақтануында назар аудару керек.
Неліктен тамақтану өте маңызды?
Әр адамға тамақ адамның өмірі мен денсаулығын сақтаудың міндетті шарты екендігі түсінікті. Оның функциялары қандай?
1. Адам ағзасын энергиямен қамтамасыз етуде. Сондықтан ұтымды тамақтану негіздері адамның энергия шығындарын ескеруі керек. Ал тұтынылатын тағам оларды толтыруы керек, бірақ артық емес. Әйтпесе, артық май май түрінде сақталады.
2. Азық-түлікпен бірге жасушаларды салу үшін қолданылатын заттар ағзаға енуі керек. Бұл ең алдымен ақуыздар, минералдар, майлар мен көмірсулар да маңызды.
3. Тамақтанудың тағы бір функциясы-ағзаны белгілі бір ферменттер мен гормондарды өндіруге қажетті дәрумендермен қамтамасыз ету.
4. Жақында ғалымдар иммунитеттің тамақтануға да байланысты екенін анықтады. Адамның жейтін тамағы дененің қорғанысына және оның ауруларға қарсы тұру қабілетіне тікелей әсер етеді. Сондықтан ұтымды тамақтану деген не екенін білу өте маңызды. Рационалды тамақтану принциптері міндетті түрде осы функцияларды ескереді.
Негізгі қоректік заттардың маңызы.
Ақуыздар-организм үшін ең қажетті заттар. Олар жасуша салу, гормондар шығару және энергия көзі ретінде қолданылады. Адам жынысына және жасына байланысты күніне шамамен 100 грамм ақуыз тұтынуы керек. Майлар энергияның негізгі көзі болып табылады. Олар күнделікті диета көлемінің шамамен 35% - ын құрауы керек. Сонымен қатар, құрамында қанықпаған май қышқылдары мен дәрумендер бар өсімдік майлары пайдалы. Көмірсулар энергия көзі ретінде де қызмет етеді. Олар адамның энергия шығындарына байланысты күніне 500 граммға дейін тұтынылуы керек. Бірақ олардың артық мөлшері семіздікке әкелуі мүмкін, өйткені егер олар энергияға айналмаса, олар майға айналады. Витаминдер мен минералдар адамның қалыпты жұмыс істеуі үшін де қажет. Олар организмде пайда болмайтынын, тек тамақпен бірге келетінін ескеру маңызды
Неліктен тамақтанудағы модерация соншалықты маңызды?
Диетаны жасау кезінде тұтынылатын энергия мен тамақпен бірге келетін тепе-теңдікті сақтау қажет. Ол үшін адамның жынысы, жасы, массасы және оның қызметі ескеріледі. Рационалды тамақтану нормалары мен принциптері килокалориядағы энергия шығынын өлшейді. Мысалы, ақыл-ой жұмысымен айналысатын адам үшін олар шамамен 2500 ккал, ал спортшылар үшін 4000 ккал құрайды. Егер тамақ аз энергия алса, онда дене май мен гликоген түрінде өз қорларын жұмсайды. Ұзақ ораза немесе жеткіліксіз тамақтану кезінде ақуыздар да тұтыныла бастайды, бұл бұлшықет дистрофиясына әкеледі. Бірақ азық-түлікпен артық энергия тұтыну да зиянды. Жұмсалмаған барлық нәрсе майлы тін түрінде сақталады. Сондықтан тамақтанудағы энергия балансы өте маңызды. Тұтынылатын тағамның мөлшері және оның құрамы жасына, дене салмағына, физикалық белсенділігіне және тіпті адамның тұрғылықты жеріне байланысты болуы керек.
Емдік және диеталық тамақтану.
Азық-түлікке қатысты барлық ұсыныстарды қарапайым, сау адамға ғана қолдануға болады. Әдетте олар дененің жеке ерекшеліктерін ескермейді. Сондықтан денсаулықта ауытқулар болған кезде диеталар қолданылады. Рационалды және диеталық тамақтану принциптері негізінен ұқсас, бірақ диеталар аштықты қанағаттандырудан және ағзаға қажетті заттарды қабылдаудан басқа денсаулықты нығайтуға және ауруларды емдеуге көмектесуі керек. Диетаның келесі түрлері бар: - емдік; - жас; - салмақты түзету үшін; - жүкті және бала емізетін әйелдер үшін; - спорттық; - белгілі бір мамандықтағы адамдарға арналған.

Жаңартылған күні: 25.10.2021 14:11
Құрылған күні: 25.10.2021 14:11

Текст