Таңдаулы өнімдер
Қандай тағамдардың пайдалы екенін түсіну үшін олардың құрамы мен қасиеттерін түсіну керек. Ең алдымен, макронутриенттердің қолжетімділігін бағалау маңызды:
Көмірсулар (1 г 4 ккал) дәндерде, жармаларда, крахмалды тағамдарда – нанда, макарон өнімдерінде, картопта, сондай-ақ жемістерде, бұршақ дақылдарында, сүт өнімдерінде, қантта кездеседі.
Ақуыздар (4 ккал/г) – ет, балық, сүт өнімдері, жұмыртқа, бұршақ дақылдары, соя бұршақтары, өскіндер
Май (9 ккал / г) - жаңғақтар, тұқымдар, майлар, майлы балық, авокадо
Бірнеше тағамның құрамында бір ғана макронутриент бар екенін есте ұстаған жөн. Олардың көпшілігі бір уақытта ақуыздардың, майлардың және көмірсулардың көздері болып табылады, бірақ әртүрлі пайыздар. Мысалы, жүз грамм грек жаңғағында шамамен 60 г май, сонымен қатар 12 г ақуыз және 11 г көмірсу бар.